YILMAZ: ÇİFTÇİMİZ, BESİCİMİZ MAĞDUR EDİLMEMELİ
Milliyetçi Hareket Partisi Afyon Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Tarım ve Hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntıları ve çözüm yolları TBMM’de gündeme taşıdı.
MHP Afyon Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Tarım ve Hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm yolları hakkında gündem dışı söz alarak Türkiye Büyük Millet Meclis’inde dile getirdi.
Milletvekili Yılmaz yaptığı gündem dışı konuşmada şunları kaydetti:
Milletvekili Kemalettin Yılmaz, “İnsanların gıda ihtiyaçlarının karşılaması açısından son derece stratejik bir sektör olan tarım ve hayvancılık sektörü, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de ekonomisi ve sosyal yapısında en önemli sektörlerin başında gelmektedir.
Diğer sektörlere ham madde temin etmesi, ciddi bir istihdam alanı olması, milli gelir ve ihracattaki payı nedeniyle Tarım; her Cumhuriyet hükümetlerinin önemsemesi gereken bir sektör olmak durumundadır.
AKP İktidarı tarıma hak ettiği değeri vermiyor
Ülke nüfusunun sağlıklı ve dengeli beslenmesi, gıda güvenilirliği, üreticisinin refahı, tüketicisinin korunması, kollanması gibi konuların sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için ülkede uygulanan tarım politikaları ciddi bir önem arz etmektedir.
Akp’nin 12 yıllık devri iktidarında diğer temel ve stratejik sektörler gibi tarımda ne yazık ki hak ettiği değeri bulamamıştır.
Çiftçimiz, üreticimiz, besicimiz ürünü para etmediği için ürettiği ürünü değerine satamadığı için ve de girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı yoksulluğa itilerek doğduğu toprakları terk etmeye zorlanmış, ürettiğine üreteceğine pişman edilmiş, adeta tarım sektörü yok edilmeye çalışılmıştır.
Halkımız ithal ete ve ithal kurbanlığa mecbur bırakılıyor
Özellikle son 7 yıldır hayata geçirilen, vizyonsuz, öngörüsüz ve günü kurtarmaya yönelik uygulamalar, ülke tarımının sorunlarının çözümünden öte daha da artmasına sebep olmuştur. O yüzdendir ki, geçtiğimiz yıllar da ithal ete, ithal kurbanlığa hatta ithal samana bile mecbur kalmış idik.
Bu sene genelde kurak bir kış sezonu geçirdik. Umut bağladığımız Nisan Yağmurları da yeteri kadar olmadı. Özellikle tahıl ambarı konumundaki Orta Anadolu’da buğday ve arpalar kuraklıktan çok ciddi zarar gördü. Pek çok bitki soğuklama ihtiyacını bile karşılayamadı. Meyve ağaçları erken çiçek açtığından don vurdu zarar gördü, bu senede meyvecilikte ciddi sıkıntılar görülecektir. Bu kuraklık hayvancılığımızı da olumsuz etkileyecektir.
Çiftçi ekinini sulamak istiyor, pancar, patates, soğan ve diğer ürünleri ekmek için tarlasını hazırlamak istiyor, yağmur olmayınca sulamak istiyor.
Çiftçilerimizin borçları yeniden yapılandırılmalı
Kuyuda su var ancak elektrik borcundan dolayı elektriği kesmişler, açmak için yeni abone parası istiyorlar. Para yok… Elektrikte yok, dolayısı ile tarla ekime hazırlanamıyor.
Acilen çiftçilerimizin tarımsal sulamada kullandığı elektriğin borçları yeniden yapılandırılmalı. Çiftçilerimizin tarlalarını ekilebilir hale getirilmelidir.
Çiftçilerimizin Ziraat Bankasına, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının acilen, çiftçilerimizin ödeyebileceği şekilde yeniden yapılandırılmalı ki çiftçimizin ihtiyacı olan yeteri kadar ilaç, gübre kullanabilsin. Traktörüne mazot koyabilsin.
ÖTV ve KDV kaldırılmalı
Ayrıca; arpa ve buğday taban fiyatları acilen açıklanmalı. Çiftçi tüccara boğdurulmamalı.
Unutmayalım çiftçide para olmazsa esnaf mağdur olur, esnaf mağdur olursa fabrikalar üretimi kesmek, işçi çıkartmak zorunda kalır.
Onun için çiftçimizin sorunları acilen çözülmeli, tarlalarını ipotekten, traktörü ve hayvanı hacizden kurtarılmalıdır.
En önemli tarımsal girdiler olan mazot, ilaç, gübre, tohum, fidan, fide, tarımsal sulamada kullanılan elektrikten alınan ÖTV ve KDV acilen kaldırılmalıdır.
4 çeker cipe konulan mazot ile traktöre, biçerdövere, patpata ve sulama motoruna konulan mazotun aynı fiyattan satılıyor olması kabul edilemez. Çiftçi perişan, işçi perişan, emekli perişan, öğrenci perişan,
Öğretmen ve Mühendis atamalarına acil çare bulunmalı
Atanamayan öğretmen, Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekim, Gıda Mühendisi, Su Ürünleri Mühendisi,
Emeklilikte yaşa takılanlar, bedelli askerlikte yeni bir yaklaşım bekleniyor, vekil öğretmen ve imamlar nezdinde
Ne MİT yasası, ne HSYK, kimsenin umurunda değil, Cumhurbaşkanı kim olacak, hiç umurlarında değil, seçim sistemi dar bölge mi? Daraltılmış bölge mi olacak hiç umurunda değil.
%90 insanımızın ocağında, ahırında, tarlasında, mutfağında yangın var, gelin bu yangını hep beraber söndürelim. Belirsizlikleri ortadan kaldıralım.” dedi.
 
KEMALETTİN YILMAZ
MHP AFYON MİLLETVEKİLİ
 
 
 
 
Editör: Haber Merkezi