Okullarda mescit açılabilecek
Milli Eğitim Bakanılığı'na bağlı okullarda mescit açılmasının önünde hiçbir engel olmadığı ortaya çıktı. Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri de bu genelgeden hareketle okullarda gerekli girişimlerde bulunmaya hazırlanıyorlar.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Dairesi Başkanlığı'nın daha önce valiliklere gönderdiği bir genelge ile okullarda öğretmen ve öğrencilerin ibadetlerini rahatlıkla yapabilmeleri için gerekli kolaylığın sağlanmasını istediği ortaya çıktı. Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri ise ilgili genelgeyi referans alarak bulundukları okullarda gerekli girişimlerde bulunacaklar.
13.12.1977 tarihli bakanlık genelgesinin konusu "İbadet etmek isteyen öğrenciler hk." 18079 sayılı genelge öğrenci velilerinin müracaatları üzerine yayınlandı.
 İŞTE O GENELGE
Okullarda ibadet etmenin önünü açan genelgede şu ifadelere yer veriliyor: "Bazı öğrenci velileri Bakanlığımıza zaman zaman yaptıkları müracaatlarında ibdadet etmek isteyen çocukları için okul müdürlüklerince gereken kolaylıkların gösterilmesini talep etmektedirler.
Bilindiği gibi din ve vicdan hürriyeti, Anayasamızın 19. maddesi ile teminat altına alınmıştır. Bu itibarla Bakanlığımıza bağlı okullarda ders saatleri dışında ibadetlerini yerine getirmek isteyen öğrencilere okl idarelerince mümkün olan kolaylıkların gösetrilmesi gerekmektedir.Bilgi ve gereğini rica ederim."
GENELGE HALA YÜRÜRLÜKTE
Dönemin Milli Eğitim Bakanı Ali Naili Erdem adına müsteşar Abdurrahman Demirtaş tarafından imzanan genelge hala yürürlükte.
ÖĞRETMENLER HAREKETE GEÇTİ
İlgili genelgeyi referans alan Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri bulundukları okullarda mescit yeri açılması için çalışma başlattı.
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Zümre Toplantılarında tarihi bir karar alındı. Din Kültürü öğretmenleri okul idarelerinden ilgili mevzuatı dayanak göstererek ibadet edilebilecek mescit yeri gösterilmesini talep edecekler.
Öğretmenler ilk etapta okul idarelerinden mescit için yer göstermesini talep edecekler, okul idarelerinin sorun çıkarması halinde ise kendi uygun gördükleri yerlerde namaz kılıp isteyen öğrencileri de aynı alana yönlendirecekler.
ENGEL OLANLAR ŞİKAYET EDİLECEK
Öğretmenler, ibadet yeri göstermeyen ya da ibadete engel olan idareciler hakkında da "anayasal hakların kullanımına engel olmak ve konu hakkında geçerli mevzuatı uygulamamak" gerekçesi ile şikayetçi olacaklar.
 
 
Editör: Haber Merkezi