Hastanelere KPSS'siz Personel Alımı Başladı: İŞKUR Şubat-Nisan Alımlarını Duyurdu Hastanelere KPSS'siz Personel Alımı Başladı: İŞKUR Şubat-Nisan Alımlarını Duyurdu

Türkiye'de 2023 yılının kartlı ödemelerine ilişkin yapılan analizler, önceki yıl ile kıyaslandığında yüzde 122'lik bir artış gösterdiğini belirtti. Garanti BBVA Ödeme Sistemleri'nin (GÖSAŞ) Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine dayanarak hazırladığı "Türkiye'de Kartlı Ödemeler 2023" araştırması, banka kartı ve kredi kartı sayısının toplamda 397 milyon adete ulaştığını, bu rakamların 118 milyonunu kredi kartlarının, 279 milyonunu ise banka kartlarının oluşturduğunu bildirdi.

Kartlar ile yapılan alışverişlerin toplam tutarı ise 8 trilyon 241 milyar TL'ye yükseldi. Kredi kartı ile yapılan harcamaların ise 6 trilyon 699 milyar TL olduğu ve 2022 yılına göre yüzde 122'lik bir artış yaşandığı kaydedildi. E-ticaret sektörüne olan ilgi de artarak devam etti ve 2023 yılında kredi kartıyla yapılan alışverişlerin yüzde 75'i peşin ödemeli oldu.

Özellikle taksitli alışverişlerde e-ticaretin payı yüzde 50'den yüzde 53'e yükselirken, kredi kartıyla yapılan toplam 2 trilyon TL tutarındaki e-ticaret harcamalarının yüzde 58'i yani 1 trilyon 90 milyar TL'si peşin yapılan alışverişler olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'de e-ticaret sektörünün büyümesi hız kesmeden devam ediyor. Kredi kartıyla yapılan e-ticaret harcama hacmi 2 trilyon 61 milyar TL'ye ulaştı ve bu hacmin kartlı ödemelerin %31'ine denk geldiği belirtildi.

Market harcamaları kapsamında ise 2023 yılında kredi kartları en yoğun olarak %24 oranla kullanıldı. Elektrik-elektronik, bilgisayar kategorisi %9 ile ikinci en çok tercih edilen alışveriş kategorisi olurken, giyim ve yapı malzemeleri ile akaryakıt %7 ile takip etti. Kartlı alışverişlerdeki en düşük artış ise akaryakıt sektöründe, %70'lik bir oranla gözlemlendi.

Temassız işlem sayısı da dikkate değer bir artış gösterdi; 2022'de 4 milyar olan işlem sayısı, bir yıl içinde yaklaşık %39 artarak 5,5 milyar işleme ulaştı. 2023 yılında yüz yüze gerçekleştirilen ödemelerin %63'ünün temassız yöntem kullanılarak tamamlandığı ve bu oranın her 10 işlemden 6'sına tekabül ettiği bilgisi paylaşıldı.

Kaynak: BÜLTEN