Çocuklarda görülen beyin felci konuşuldu
 
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Fizyoterapist Öğretim Görevlisi Erdal Horata konuk olarak katıldı. Programda çocuklarda görülen beyin felcinde(serebral palsi) fizik tedavi ve rehabilitasyon konusu işlendi.
“Bölümümüzü üniversiteye hazırlanan öğrencilere öneririm”
Atatürk Sağlık Meslek Yüksekokulu’nda Ortopedi Protez ve Ortez bölümünde Öğretim Görevlisi olduğunu belirten Erdal Horata, “Protez ve Ortez bölümünden mezun olan öğrencilerimiz genelde medikallerin protez atölyelerinde çalışırlar. Herhangi bir şekilde uzuvlarını kaybetmiş kişilerin yapay uzuvlarını yaparlar. Ya da uzuvları kaybolmayan ancak bir nedene bağlı vücudu desteklemeye ihtiyacı olan kişilere ortez yaparlar. Meslek Yüksekokulumuzda bir atölyemiz var. Üniversitemizin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde de bir atölye açarak, oradaki hastalara da hizmet vermek için şu anda çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki dönemde bu atölyemizde hizmete girdiğinde ciddi bir açık giderilmiş olacak. Bölümümüzü üniversiteye hazırlanan öğrencilere öneririm” şeklinde konuştu.
“Serebral palsi görülen çocukların çoğunluğu bu bozuklukla doğar”
Çocuklarda görülen beyin felci ile ilgili bilgiler veren Horata, “Serebral Palsi (beyin felci), bebeklikte ya da çocukluk çağının başlarında ortaya çıkan ve vücut hareketlerini ve kas koordinasyonunu kalıcı şekilde etkileyen, fakat zaman içinde kötüleşme sergilemeyen bir dizi nörolojik bozukluktan herhangi birini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Serebral palsi kas hareketlerini etkilemekle birlikte, kaslardaki ya da sinirlerdeki bir problemden kaynaklanmaz. Beynin, kas hareketlerini kontrol eden bölgelerinde söz konusu olan anormalliklerden kaynaklanır. Serebral palsi görülen çocukların çoğunluğu bu bozuklukla doğar, ancak bozukluk aylar ya da yıllarca tespit edilemeyebilir” diye konuştu.
Serebral palsinin ilk belirtileri genellikle çocuk 3 yaşına gelmeden önce ortaya çıkar”
“Serebral palsinin ilk belirtileri genellikle çocuk 3 yaşına gelmeden önce ortaya çıkar” diyen Horata, “Doktorlar bebeğinizin motor becerilerini test eder ve anne ile bebeğin tıbbi geçmişini yakından değerlendirirler. Risk gördüğü durumlarda çocuk nörologuna sevk edilir. Çocuk nörologunuz gerekli nörolojik muayene ve testler sonucunda size doğru bilgiyi verecektir. Erken tanı ya da risk çok önemlidir, Serebral palsi ilerleyici değildir ancak hareket kabiliyetinin azlığına bağlı olarak motor becerilerde gerilik ve kas iskelet sistemi bozuklukları görülebilir. Erken dönemde doğru terapi teknikleri ile çocuğumuzun  hareket kabiliyetini geliştirmek ve kas iskelet sistemini korumak mümkündür” şeklinde değerlendirmede bulundu.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
 
 
 
 
Editör: Haber Merkezi