“Diş fırçalama alışkanlığı çocukken kazanılır”
 
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu.
Bu hafta programa Özel Vefa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nden Diş Hekimi Fatih Türe konuk olarak katıldı. Programda çocuklarda ağız ve diş sağlığı konuşuldu.
“Çocuklarda toplam diş sayısı yirmidir”
Çocuklar ve yetişkinlerin ağız ve diş yapısındaki farklılıklardan söz eden Diş Hekimi Fatih Türe, “İlk farklılık sayı olarak karşımıza çıkıyor. Çocuklarda toplam diş sayısı yirmidir. Yetişkinlerde ise 20 yaş dişiyle birlikte 32’dir. Ayrıca çocuklarda yutkunma ve çiğneme de yetişkinlere göre farklıdır. Bunun sebebi beslenmeye anneden emme alışkanlığıyla başlayıp, daha sonra katı gıdalara geçmeleridir. Çocukların yaşla birlikte çiğneme alışkanlıkları ve kas fonksiyonları da şekillenir” diye bilgi verdi.
“Çocuklarda yetişkin dişlerinin görülmeye başlama yaşı ise ortalama 6’dır”
Çocuklarda süt dişlerinin 6–8 aylar arasında alt çenede ön kesici dişlerin sürmesiyle çıkmaya başladığını kaydeden Türe, “24–36 aylar arasında da çocuğun iskelet gelişimine bağlı olarak 20 diş sürmüş olur. Çocuklarda yetişkin dişlerinin görülmeye başlama yaşı ise ortalama 6’dır. Süt dişlerinin hemen arkasında azı dişlerinin görülmeye başlamasıyla daimi dişler sürmeye başlar. Böylece karışık dönem dediğimiz hem azı dişlerinin hem de süt dişlerinin birlikte görülmeye başladığı dönem böylece başlamış olur. Karışık dönem çocukların 6–12 yaş arası geçirdikleri süreçtir” şeklinde konuştu.
“Süt dişlerinin tedavi edilmesi son derece önemlidir”
Süt dişlerinin tedavi edilmesinin son derece önemli olduğunu söyleyen Diş Hekimi Fatih Türe, “Aileler çocuklarının nasılsa bu dişleri kaybedeceğini düşünerek tedavi ettirmeyebiliyorlar. Ancak unutulmamalı ki vaktinden önce kaybedilen dişler, daimi dişlerin sürmesinde yeterli boşluk oluşmadığı için sıkıntı yaratırlar. Bu nedenle süt dişlerinin tedavi edilmesi son derece önemlidir” dedi.
“Çocuklarımızın yarınlarımız olduğunu unutmayalım”
Çocukların diş fırçalama alışkanlığı kazanmasında anne ve babalara önemli görevler düştüğünü kaydeden Türe, “Anne ve babalar çocuklarını yanlarına alarak birlikte diş fırçalasınlar. Onlara bu alışkanlığı böylece kazandırmış olurlar. Ağız ve diş sağlığını korumayı öğrenen çocuk bunu yaşamı boyunca uygulayacaktır. Çocuklarımızın yarınlarımız olduğunu unutmayalım” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Dinleyicilerin yoğun olarak sorularıyla katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
Editör: Haber Merkezi