Beslenme ile hastalık tedavisinin kısacası
GAPS (GUT AND PSİKOLOJİ SENDROMU) -1-
Beslenme programında bulunması gerekenler
Bugün sizlere yenilmesi ve yenilmemesi gereken gıdalar hakkında bilgiler vereceğim. Mesela yumurta. Yumurta bu dünyadaki en kolay sindirilen ve besleyici gıdalardan biridir. Bir diğer tüketilmesi gereken gıda ürünü tuz. Tuz olmazsa olmazdır.Kaçınılması gerekenleri de sizler için derledim.
GAPS Beslenme Programında Mutlaka Bulunması Gerekenler
1. Et ve Balık: Bütün taze ve donmuş etler, sakadat, kümes hayvanları, balık ve kabuklu deniz ürünleri.
Et ve balık mükemmel besin kaynaklarıdır. Yağsız etten uzak durun; vücudumuz et liflerini ancak yağ, kolajen ve bir etin sağlayabileceği diğer maddelerle birlikteyken kullanabilir. GAPS hastaları yeterince hayvansal yağ tüketmelidir, bu yüzden pişireceğiniz etin etrafında yağ da olsun. Kümes hayvanlarının da etiyle birlikte yağını ve derisini de yemeliyiz.
2. Süt ve Süt Ürünleri:GAPS hastalarına sadece evde fermente edilmiş süt ürünleri tavsiye ediliyor. GAPS Hastaları, Giriş Diyetinin parçası olarak evde yapılmış yoğurdu, ekşi kremayı ve kefiri tolare ediyorlar..
3. Yumurta: Yumurta bu dünyadaki en kolay sindirilen ve en besleyici gıdalardan biridir. Ne yazık ki bazı temelsiz “bilimsel açıklamalar” ve ticari propagandalar yüzünden yumurta, muhteşem besin değerine rağmen gözden düşürüldü. Vucuddaki kolestorolü yumurta arttırmaz ama karbonhidrat içerikli besinler arttırır.
4. Nişastasız taze sebzeler: Enginar, pancar, kuşkonmaz, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, havuç, salatalık, kereviz, yeşil fasulye, kabak, patlıcan, sarımsak, soğan, karalahana, marul, mantar, maydanoz, taze bezelye, her renk biber, bal kabağı, çalı fasulyesi, ıspanak, domates, turp, şalgam,
su teresi; nişastasız sebzelerdir.
5. Bütün meyveler: (dutsu meyveler dahil) Meyveler taze, pişmiş, çiğ, kurutulmuş (sorbat, sülfit, şeker, nişasta gibi katkıları olmadan) ve donmuş (bir katkı
olmadığından eminseniz) tüketilebilir. Olmamış meyve bol nişasta barındırdığı için olgun meyveler yenmelidir.
6. Kabuklu yemişler ve çekirdekler: Ceviz, badem, fındık, kaju, fıstık, ayçe-kirdeği, kabak çekirdeği ve susam çekirdeği. Kavrulmuş, tuzlanmış, kaplanmış
veya başka bir işlemden geçirilmiş olmamalıdır.
7. Fasulye ve baklagiller: Kuru fasulye, mercimek ve kuru bezelye. Bu bahsettiklerimiz dışındaki tüm baklagiller, GAPS hastaları için aşırı nişastalıdır ve
uzak durulması gerekir.
8. Bal: Bütün doğal balları tüketebilirsiniz.
9. İçecekler: Bir GAPS hastası; su, taze sıkılmış meyve-sebze suları ve et/balık suyu tüketmelidir. Yetişkinler sütsüz açık çay ve kahve içebilirler. GAPS hastalarının alkollü içecekleri tüketmemesi en iyisidir.
10.Katı ve sıvı yağlar:GAPS hastaları için en iyi yağlar; kuzu, dana/sığır, kümes hayvanı gibi hayvanlarda bulunan doğal yağlardır. Bu yağlar bağışıklığı, sindirim ve sinir sistemini onaran tüm doğru besinleri sağlar. GAPS hastalarının bu yağlardan bol bol tüketmesi gerekir. Aslında hastanız ne kadar çok taze
hayvansal yağ tüketirse o kadar hızlı iyileşir.
11.Tuz: Doğal kristal tuzu ve tam deniz tuzu, insan vücudunu meydana getiren bütün mineralleri ve eser elementleri içerir. Bu doğal haliyle tuz sadece faydalı
değil, olmazsa olmazdır. Ancak sanayi kullanımında saf sodyum klorür gerektiği için, doğal tuzdan diğer tüm elementler ve mineraller yok edilir. Biz bu tuzu “sofra tuzu” adı altında tüketiyoruz ve tabii ki tüm işlenmiş yiyeceklerimizin içinde ondan bolca var. Tuzun bu hali vücudumuz için bir düşman gibidir, en basitinden iç dengemizi bozar.. Vücut fazla sodyum klorürle başa çıkmaya çalışırken çeşitli zararlı asitler, safra kesesi ve böbrek taşları oluşabilir.
GAPS Hastasının Kaçınması Gerekenler
1. Tüm tahıllar ve onlardan yapılan her şey: Buğday, çavdar, yulaf, pirinç, mısır, darı, arpa, karabuğday, bulgur, Bunları keserek hatırı sayılır
miktarda nişasta ve bütün glüten diyetten çıkmış olur. Aslında tüm tahılların kesilmesinin amacı diyeti glütensiz yapmaktadır.
2. Tüm nişastalı sebzeler ve onlardan yapılan her şey: Patates, Hint yer elması, tatlı patates, yabani havuç, beyaz yer elması, gibi nişastalı sebzeler de diyette yer almaz.
3. Şeker ve şeker içeren her şey:
4. Nişastalı bakliyatlar: soya fasulyesi, maş fasulyesi, nohut, fasulye filizi, bakla diyet süresince beslenme programında yoktur. Çünkü nişastanın her çeşidi, GAPS hastalarının anormal bağırsak florası nedeniyle fermente edilemez ve sindirilemez. Bu nedenle, patojenik florayı ve parazitleri besleyen bir yiyeceğe dönüşür.
5. Laktoz ve laktoz içeren her şey: Sıvı veya kurutulmuş her çeşit süt, ticari üretilmiş yoğurt ve ayran, ekşi krema, laktoz içeren işlenmiş yiyecekler diyette yoktur.
6. İşlenmiş Gıdalara, Hayır! Kekler, tatlılar ve hazır pek çok yiyecek şekerle yapılır ve hepsinin ana maddesi undur. Bunun yanında renklendirici, koruyucu, tatlandırıcı gibi pek çok kimyasal da içerirler. Glütenli veya glütensiz, hepsinin diyetten uzak tutulması gerekir.
7. Soya kesinlikle olmamalıdır ! İşlenmiş gıdaların çoğunda; margarinlerde, salata soslarında ve diğer soslarda, ekmeklerde, bisküvilerde,
pizzalarda, bebek mamalarında, çocuk atıştırmalıklarında, tatlılarda, keklerde, vejetaryen ürünlerde, süt yerine kullanılan ürünlerde,yeni doğanlar için süt formüllerinde bulunabilir.
*Dr.McBride GAPS kitabindan derlenmiştir.