Bulmacalarının sağlığa olan faydalarını öğrenin ve eğlenerek çözmeye devam edin. Stres ve sıkıntının hafifletilmesinde keyifli bir yöntem arayanlar için, bulmaca çözme etkinliklerinin önerildiği belirtildi. Bulmaca çözmek, bireylerin ruh halini yükselterek, stresi azaltıp, bunalmayı önleyebilir.

DOPAMİN SALGILIYOR

Bulmacalar beyin kimyasında olumlu etkilere sahip. Araştırmalar, bulmaca çözmenin insanlar üzerinde tatmin edici bir etki yarattığını ve beyinde mutlulukla ilişkilendirilen dopamin salgıladığını gösteriyor. Dopamin düzeyleri, belirlenmiş hedeflere ulaşılınca doğal olarak artıyor, bu da insanları daha enerjik ve hayata karşı heyecanlı hissettiriyor. Ancak düşük dopamin seviyeleri uyuşukluğa, depresyona ve düşük enerjiye yol açabiliyor. Bulmaca çözerek, haftalık küçük hedefler ve başarılar elde etmek, dopamin seviyelerini dengede tutmaya yardımcı oluyor.

NÖROLOJİK SORUNLARIN ÖNLENMESİNDE ETKİLİ

Bulmaca çözmenin, Alzheimer hastalığı gibi yaşa bağlı nörolojik sorunların önlenmesine yardımcı olduğu da vurgulanmaktadır. Ayrıca, zihni aktif tutan aktivitelerin, örneğin bulmaca çözmenin veya satranç oynamanın televizyon izlemek veya alışveriş yapmaktan daha rahatlatıcı olduğuna dair araştırma sonuçları bulunuyor.

Bulmaca çözmenin sözlü yetenekler üzerinde de olumlu etkiler yarattığı tespit edildi. Yapılan çalışmalar, bulmaca yoluyla kelimeleri birleştirmenin zihinsel işlevi artırdığını, bulmaca çözmenin dil becerilerini geliştirmede etkili olduğunu ortaya koyuyor. Gerçekleştirilen bir deneyde, düzenli olarak bulmaca çözen üniversite öğrencileriyle çözemeyenler karşılaştırıldığında, bulmaca çözenlerde sözlü becerilerde belirgin bir gelişme gözlemlendi.

SOSYALLEŞMEYE DE KATKI SAĞLIYOR

Paramızla rezil oluyoruz! Paramızla rezil oluyoruz!

Bulmacalar aynı zamanda sosyalleşmeye de katkıda bulunuyor. Bulmaca çözme etkinlikleri, yalnız başına gerçekleştirilebileceği gibi, aile bireyleri veya arkadaşlarla da yapılabiliyor. Ekip çalışması yoluyla bulmaca çözmenin, düşünme ve konuşma hızını artırabildiği, ayrıca problem çözme becerilerini ve iş birliği yapma yeteneğini güçlendirebildiği belirtiliyor. 

Editör: Cemile Kaytan