YURT DIŞI YASAĞI!

 

5084 sayılı Teşvik kanunu kapsamında yapılan Osmanbey Okulları ile ilgili olarak sürdürülen soruşturma sonrasında hazırlanan iddianame 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede yer alan 21 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Yurt dışı çıkış yasağı konularak haklarında Kamu Kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık ve silahlı terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla dava açılan 21 kişinin içerisinde Fethullah Gülen ile birlikte ATSO Meclis Başkanı Mehmet Çarkgil’de yer alıyor. Savcılık bazı şüpheliler hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasının yanısıra kamu kurum ve kuruluşlarının aleyhine dolandırıcılık suçlamasıyla da 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istiyor...

FETHULLAH GÜLEN ÖRGÜT KURUCUSU OLARAK İDDİANAME DE YER ALDI...

İlimiz İzmir Çevre Yolunda yaklaşık olarak 60 bin m2 lik alan üzerine kurulan Osmanbey Okulları ile ilgili olarak başlatılan soruşturma sonrasında hazırlanan iddianame Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianame de şüpheli olarak yer alan 21 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Afyonkarahisar Cumhuriyet Başysavcılığı bazı şüphelilerin iki ayrı suçtan ayrı ayrı cezalandırılmalarını istedi. İddianameye göre Şüpheli Fethullah Gülen’in örgüt kurma ve yönettiği iddiasıyla hakkında TCK’nın 314/1. Maddesine göre 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasının yanısıra örgüt faaliyeti çerçevesinde işlendiği iddia edilen dolandırıcılık suçundan dolayı da TCK 158/1 –e maddesi gereğince 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istendi. Cumhuriyet Başsavcılığı aynı iddianamede Fethullah Gülen ile birlikte Ahmet Uysal hakkında da yine aynı şekilde örgüt kurucusu olduğu ve kamu kurumu aleyhine dolandırıcılık suçu işlediği gerekçesiyle aynı cezalarla cezalandırılmasını istedi.

 

21 KİŞİ HAKKINDA CEZA DAVASI AÇILDI, YURT DIŞINA ÇIKIŞLARI YASAKLANDI... 

Osmanbey Okullarının hazineden bedelsiz olarak sağlanılanarazisi ile ilgili olarak şirketin kuruluşunda yer alanlar ile daha sonra bu şirkette hissedar olarak isimleri geçenlerin birlikte örgüte üye olmak suçu işledikleri iddianamede yer alırken, Afyonkarahisar Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada yer alan 21 kişinin ayrı ayrı cezalandırılmaları istenildi. Milli Emlak Genel Müdürlüğünden Osmanbey Okulları için 60 bin m2 lik arazinin bedelsiz olarak alınmasına gerekçe olan yatırımın ve sonrasındaki alınan teşviklerin 5084 sayılı kanunun ilgili maddelerine aykırı bir şekilde yapıldığını ifade eden Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı dolandırıcılığın nasıl yapıldığına ilişkin iddialarını da iddianamede ayrıntılarıyla açıkladı. İddianameye göre Fethullah Gülen’in kurduğu ve yönettiği örgüt Hazine’den o tarihteki değeri 15 milyon TL olan araziyi alabilmek için burada yapacağı yatırımamaçlı kurulan şirket kayıtlarda yeni olarak görünse de, aslında yine aynı gruba yakınlığı bilinen Zafer Koleji ile ilişkilendirildi. Zafer Kolejinin personellerinin bu yeni şirkete kaydırıldığının resmi evraklar ile kanıtlandığı iddianame de bunun kanunu dolanmak suretiyle devlet aleyhine dolandırıcılık suçu olduğu belirtildi ve şüpheliler hakkında hapis cezaları istenildi. 

 

İDDİANAMEYE GÖRE O TARİHTEKİ İL İMAMI AHMET UYSAL...

Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianameye göre, Afyondaki Osmanbey Okullarının Emniyet İstihbarat raporlarına göre Fethullahçı terör örgütü veya paralel devlet yapılanması olarak bilinen teşekküle ait olduğu belirtiliyor. Örgüt yapılanmasında Fethullah Gülen’e bağlı çeşitli birimlerin bulunduğu, bu birimlerin Fethullah Gülen tarafından alınan kararların silsile yoluyla tüm birimlere iletildiği, hiyerarşi içerisinde yer alan il imamının bu kararları koşulsuzca yerine getirmek üzere diğer örgüt üyelerine aktardığı ve işleyişi bizzat takip ettiği, örgütün devlet içerisinde örgütlenme gayesi ile hareket ettiği ve işleyişi bizzat takip ettiği, devletin yapısı içerisinde başka bir hiyerarşik düzene göre hareket eden bir yapının varlığını ortaya çıkardığı, örgüt içerisinde yer alacak kişilerin sistemli ve proğramlı şekilde önceden hatta çocuk yaştan seçilerek ileriye dönük hedeflere göre seçilenleri daha sonra da yerleştirmelerinin söz konusu olduğu, örgütün stratejisi ve amacı doğrultusunda öncelikli olarak legal görünümlü özellikle dersane, özel kolejler, yurt ve öğrenci evleri ile gençliğe yönelik faaliyetler içerisinde bulunduğu, bu amaçla da özel okullar kurduğu belirtildi. Örgütün 2005 yılında Afyonkarahisar İl İmamının şüpheli Ahmet Uysal olduğu iddianamede yer alırken Ahmet Uysal’ın 31.03.2009 tarihinde Afyondan ayrılarak Burdur’a gittiği ve 27.05.2015 tarihinde de Atatürk Havalimanından yurtdışına çıktığı belirtiliyor.

 

‘İL İMAMININ SÜREKLİ BAĞLANTILI OLDUĞU KİŞİ ATSO MECLİS BAŞKANI ÇARKGİL’ ...

Paralel yapılanmanın Afyon İl İmamı olduğu iddia edilen Ahmet Uysal’ın o tarihte sürekli bağlantıda olduğu iddia edilen kişilerde İddianamede yer aldı. Bu kişiler hakkında da hapis cezaları istendi. İl İmamı Ahmet Uysal’ın o tarihteki sürekli bağlantılarından birisi olduğu belirtilen Mehmet Çarkgil halen Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasının Meclis Başkanlığı görevini yürütüyor. İl İmamı Ahmet Uysal’ın aldığı talimatları sürekli bağlantılı olduğu Mehmet Çarkgil, Niyazi Diler, Mehmet Ali Ulaş ile birlikte Ömer Uğurgibi bazı kişilere ilettiği, o tarihte 15 milyon TL bedel takdiri yapılan 60 bin m2 lik hazine arazisinin bedelsiz olarak alınabilmesi için resmi olmayan bir şekilde müdahil olarak Karahisar Turizm Özel Eğitim Öğretim Gıda Sanayi A.Ş. ni kurdurduğu ve hatta o tarihlerde sadece inanmışlığı ile hareket eden Safure Uysal’a sermaye ödemediği halde %10 gibi bir şirket hissesini verdirdiğive diğer ortaklardan hiç kimsenin de bunu sorgulamadığı bununda Ahmet Uysal’ın diğer örgüt üyeleri üzerindeki emir-komuta hiyerarşisini net olarak gösterdiği belirtildi. Ahmet Uysal’ın yine talimatları neticesinde Mehmet Çarkgil, Murat Taner, Muhittin Özsu, Ali Rıza Küçükilhan, Ömer Uğur’un kurucu ortak sıfatıyla Karahisar Turizm Özel Eğitim Öğretim Gıda Sanayi A.Ş. yi kurdukları belgeleriyle iddianamede yer aldı. Bu şirketin yönetim kurulunda da Mehmet Çarkgil’in yer aldığı da vurgulandı. 

 

SAVCILIĞA GÖRE DOLANDIRICILIK NASIL YAPILDI?

‘5084 Sayılı yasa gereğince bu yasadan faydalanabilmek için başvuran firmanın yeni istihdam yaratması gerektiği herhangi bir şekilde direkt ya da dolaylı olarak organik bağı bulunan bir şirketteki istihdamın kaydırılması halinde teşvikten yararlanılamayacağı ilgili yasada açıkça belirtilmesine karşın şirketin kuruluş aşamasında ve teşvik yasasından faydalanma için başvuru zamanında  istihdam tarihine kadar Memba Özel Eğitim Öğretim A.Ş. (Zafer koleji) nin kurucu ortağı ve ortakları olmasına rağmen 5084 sayılı yasadan faydalanmak için talepte bulunan Karahisar Turizm Özel Eğitim Öğretim Gıda Sanayi A.Ş. ne (Osmanbey Koleji-Okulları) ortak ve kurucu ortak olan şüphelilerin organik bağları devam eden Memba Özel Öğretim Kurumları uhdesinde faaliyet gösteren Zafer koleji olarak eğitim veren kolejin müdürü dahil 43 çalışanının personel olarak aktarıldığı, bu halde 5084 sayılı yasadan yararlanamama ihtimallerine binayen şüphelilerin 2001 yılı haziran itibari ile göstermelik olarak Memba A.Ş. ile organik bağlarını kesmiş gibi hisselerini diğer ortaklara aktardıkları ve bu ortakların olduğu dönemde istihdamı gerçekleştirdikleri ve bu şekilde kanunu dolanmak suretiyle teşvik yasasından hem bedelsiz arazi tahsisi hem de vergi ve sigorta primlerinin teşviğinden faydalandıkları ve bu şekilde devleti zarara uğrattıkları, Şüpheliler her ne kadar beyanlarında Zafer Koleji ile herhangi bir organik bağlarının bulunmadığını iddia etmiş ise de Osman Bey kolejinin müdürünün dahil olmak üzere 43 personelinin transferi ile Zafer Kolejinin ilk öğretim bölümünün en çok kayıt aldığı tarih olan 2012-2013 öğretim yılında yeterli kayıt alınamaması gerekçesi ile kapatılarak, kaydedilmiş öğrencilerin %95’lik bir kesiminin Osmanbey Kolejine kaydedildiği ve bunun da tamamen danışıklı olduğu amacın ise 5084 sayılı yasadan faydalanmak amacıyla kanunu dolanmak olduğu, bu şeklide 5084 sayılı yasa çercevesinde şartları uymamasına rağmen devlet kurumlarını hataya düşürerek 5084 sayılı yasa uyarınca 15 milyon TL değerindeki arazinin bedelsiz tahsisi ve vergi indirimlerinden yaklaşık 1 milyon 500 bin TL tutarında devlet aleyhine dolandırıcılık suçu işledikleri, bu nedenle şüphelilerin ayrı ayrı cezalandırılmalarına karar verilmesi kamu adına iddia ve dava olunur’

---

KİMLERE YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI KONULDU? 

- Fethullah Gülen

- Ahmet Uysal

- Mehmet Çarkgil

- Ömer Uğur

- Ahmet Acar

- Ali Rıza Küçükilhan

- Niyazi Diler

- Safure Uysal

- Mehmet Ali Ulaş

- Muhittin Özsu

- Ahmet Köse

- Ahmet Genelioğlu

---

GÜLEN VE UYSAL İÇİN NE CEZA İSTENDİ?

İddianamenin şüpheliler için Mahkemeden istediği sevk maddeleri ve istenilen cezalar ise şu şekilde; ‘Şüpheli Fethullah Gülen’in örgüt kurma ve yönetme eylemine uyan TCK 314/1 maddesi ve ayrıca örgüt çercevesinde işlenmiş olan dolandırıcılık eylemine uyan 158/1 maddesi uyarınca,

Şüpheli Ahmet Uysal’ın örgüt yönetme eylemine uyan TCK 314/1 maddesi ve ayrıca örgüt faaliyeti çercevesinde işleniş olan dolandırıcılık eylemine uyan TCK 158/1 maddesi uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmaları’ istendi.

TCK 314/1 maddesi;

Silâhlı örgüt MADDE 314. - (1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla, silâhlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

TCK 158/1  maddesi; iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. 

Dolandırıcılık suçunun; e) Kamu kurum vekuruluşlarının zararına olarak işlenmesi halinde ceza miktarı artırılıyor. Buna göre (e) bentinde sayılan hallerde hapis cezasının alt sınırı üç yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz hükmü yer alıyor.

ATSO MECLİS BAŞKANI ÇARKGİL HAKKINDA SAVCILIK NE KADAR HAPİS İSTEDİ ?

Afyonkarahisanr Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Çarkgil hakkında da Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı Örgüt Üyesi olduğu iddiasıyla TCK nın 314/2 maddesi uyarınca 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isterken, Çarkgil hakkında ayrıca dolandırıcılık suçundan dolayı TCK 158/1 maddesi uyarınca da 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep etti. Savcılık yine TCK 158/1 maddesi uyarınca ATSO Meclis Başkanı Mehmet Çarkgil’e kamu kurum ve kuruluşlarının aleyhine dolandırıcılık suçundan dolayı da yaklaşık 33 milyon TL lik adli para cezası verilmesini istedi.

Kaynak: ODAK Gazetesi