“Yerli ve milli” ekonomiye katkı sağlayacak bir rektöre ihtiyaç var.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK), Afyon Kocatepe Üniversitesi rektörlük için geçtiğimiz günlerde başvuru ilanı yayımladı.
İlanın ardından Afyon Kocatepe Üniversitesine rektör olmak isteyen akademisyenlerden YÖK mülakatına 7 aday çağrıldı. Bu adaylar arasında Rektör Karakaş’ta varken, 2 adayın Afyonlu olduğu öğrenildi.
Son dönemde Afyon Kocatepe Üniversitesinde hem fiziksel hem de psikolojik olarak hem öğrenci hem öğretim elemanları iş verimi açısından çok ihmal edildiği öğrenildi. Mesela mezuniyet töreni için bile ana kampüse öğrenciler alınmıyor, kendi kampüslerindeki mezuniyetlere üst yönetimden katılım olmadığı söylendi. Bu durum ilçelerde okuyan öğrencilerin, aileleri kadar üniversitenin imajını da olumsuz yönde etkidiği belirtildi.
Merkezde de yani ana kampüslerde de üst yönetim ve akademik personelin iletişim imkanları çok statik, neredeyse sıfıra yakın, yönetişim hissi yok, yöneten yönetilen hissi hakim olmadığı ifade edilmekte. Bu durum kurum aidiyetini olumsuz etkilemekte ve toplam kaliteyi ciddi şekilde düşürdüğü belirtilmektedir. Kalite o kadar düştüğüne delil bazı MYO’larda Liselerden gelip derse giren öğretmenlerin olduğu bölümlerin bulunduğu iddia edildi.
Bilimsel faaliyetlere destek Üniversitede çok çok düşük olduğu, buna bir çözüm önerisi getirebilecek yerli ve milli bir rektöre ihtiyaç olduğu kampüs ve şehir içinde dillendirildiği söylenmektedir. Mezun bilgi sistemi adı var kendi yok. Öğrencilerin kampüse uyumları için program yapılmıyor. Öğrencileri öğrenmeye ve öğrencilik hayatını kampüste desteklemeye teşvik edici donanım ve uygulamalar çok yetersiz neredeyse yok.
Bu yoklar içinde artık buraya kadar demek gerekmiyor mu?
Bilginin ve teknolojinin öneminin her geçen gün arttığı günümüz dünyasında gelişen, geliştiren ve güçlü bir Türkiye olarak çağın ötesine taşınabilmesi için bilime hizmet eden üniversitelerin kurulması günümüz şartlarında bir zorunluluk haline gelmişken Afyon Kocatepe Üniversitesinin daha rutin işlerde bile yokları çekmesi bizleri üzmektedir.
Afyon Kocatepe Üniversitesine akademik anlamda değer katabilen, akademik ve idari personelin özlük haklarını zamanında verebilen, dünya ile birlikte nefes alabilen ama kimliğini koruyan, Üniversitenin kurumsal kimliğini kazanabilmesi adına makul çoğunluğun aklıyla, üniversitedeki milli iradeyle hareket edebilme kabiliyetine sahip, yerli ve milli ekonomiye katkı sağlayacak, bölgeyi, şehri ve şehrin dinamiklerini bilen tanıyan Afyonlu rektöre ihtiyaç olduğu aşikardır.